Accent

In Trouw kun je advies vragen aan een deskundige als je er zelf niet helemaal uitkomt. Dat is handig. Er zijn altijd zaken die niet te googelen zijn, toch? Waar ligt mijn blauwe haaknaald? Hoe was nou toch ook alweer de naam van die aardige vrouw, met dat knotje, die altijd op dat bankje….?

Beatrijs Ritsema gaf op 6 september van dit jaar (2019) antwoord in de krant op de vraag: Is de vriendschap met mijn vriend nog te redden? Wat wil het geval; de vriend heeft een sterk Amsterdams accent en de briefschrijver ergert zich daar groen en geel aan. De Amsterdammer heeft zijn best gedaan om er iets aan te doen, maar ziet het niet als een probleem. Lees hier de vraag en het antwoord van mevrouw Ritsema.

Ik kan wel zeggen dat u zich niet moet ergeren, maar u zult uw ergernis net zomin de kop kunnen indrukken als uw vriend in staat zal zijn om zich te voegen naar uw wens om zijn Amsterdamse accent af te schudden. Dan blijft er niets anders over dan de vriendschap af te bouwen. Dan verliest u natuurlijk wel een vriend, met wie het verder waarschijnlijk leuk omgaan was.

Er zijn mensen die in staat zijn om een accent kwijt te raken. Vaak gaat daar heel wat geoefen aan vooraf. Maar als je dat echt echt echt zou willen, kun je een heel eind komen. Maar kan je ergernis net zo min de kop indrukken? Als je jezelf regelmatig toespreekt, op het moment dat je je ergert, dat oordelen de vriendschap verpest? Zou het dan lukken om de vriendschap voort te zetten? Dat ga ik even googelen.