Jezelf

Heb je wel eens een opname van jezelf teruggehoord? Klinkt gek, toch? Heel anders dan je zelf denkt te klinken. Ik vind het minder mooi. Als je spreekt hoor je jezelf binnendoor én van buitenaf. Via de lucht klets je zo je eigen oren weer binnen. Als je een opname terug luistert, dan mis je die binnenste resonantie van het geluid.

Het schijn dat je, als je jezelf vaker hoort, gewend raakt aan je buitenom-geluid en het minder gek of lelijk is. Maar het gekke is dat, als we niet weten dat het onze eigen stem is waar we naar luisteren, we die mooier vinden dan andere stemmen. Stond in Het Laatste Nieuws van 6 september 2019.

In 2013 lieten onderzoekers van de Amerikaanse Albright Universiteit 80 proefpersonen naar opnames luisteren van verschillende stemmen, inclusief opnames van hun eigen stem – die ze volgens de wetenschappers niet als zodanig herkenden. Allemaal gaven ze hun eigen stem consistent gemiddeld een hoger cijfer (op aantrekkelijkheid) dan de andere stemmen die ze te horen kregen.

Fascinerend, toch? Wist je niet, hè? Ik ook niet.