Leren

Met enige regelmaat ben ik te gast in lessen voor paramedische studenten. Dat zijn bijvoorbeeld fysiotherapeuten in wording, ergotherapeuten in ontwikkeling en logopedisten die binnen afzienbare tijd hun vleugels zullen uitslaan.

Soms speel ik ‘patiënt’ en word ik onderworpen aan onderzoek. Zo ook gisteren. Zo’n test of onderzoek afnemen gaat prima. Daar zijn regels en standaarden voor. Het staat duidelijk beschreven in de handleiding. Maar dan komt het moeilijkste. Hoe bespreek je de uitslag nou met de ‘patiënt’?

Drie eerstejaars studenten logopedie stonden voor de klas. “U heeft een score van 19, dat betekent….ja shit, ik weet het niet. Hoe leg je dat uit?” Ze zijn kwetsbaar maar herpakken zich. Ze zijn bereid te proberen en te falen ten overstaan van hun klasgenoten. Samen zoeken ze de juiste woorden, ze vinden de juiste toon. Ze leren waar je bij staat! Die komen er wel.