Marie Curie

Ik zag Marie Curie terwijl ik net een paaltje midden op het fietspad ontweek. Nu doe ik zelden twee dingen op hetzelfde moment, maar blijkbaar kan ik inmiddels tegelijkertijd ontwijken en opletten. Ik zucht opgelucht, daar hadden mijn tanden ook zomaar het oranje asfalt kunnen raken. Applaus.

Marie Curie won tijdens haar leven (1867-1934) twee Nobelprijzen. Voor zowel natuur- als scheikunde. Zij was een pionier op het gebied van radioactiviteit. Misschien vraag je je af waar ik Marie tegenkwam? In Nijmegen staat ze, vlakbij de fietsenstalling van de Hogeschool, afgebeeld op een raam. Het is een foto met het volgende citaat:

Nothing in life is to be feared, just understood

Dat hangt daar niet voor niks natuurlijk. Dat is een waarheid waar je wat mee kan. Dat helpt je verder. Ik begin te begrijpen wat ze daarmee heeft bedoeld. Ik zucht en spreek mezelf toe. Niet bang zijn, alleen proberen te begrijpen. Waarom zet iemand nou toch een paaltje midden op het fietspad?!