Stem

Soms kom je een meisje tegen dat eigenlijk een jongen is. Of andersom. Ik zou willen dat ik daar niet meer van opkijk, maar daarvoor heb ik nog te weinig mensen ontmoet. Ik kijk er wel van op. Nu is het voor de meesten van ons al een ingewikkeld proces om te ontdekken wie we werkelijk zijn, maar als daarin iets fundamenteels … Ingewikkeld hoor.

Vorige week kondigde de zanger van K’s Choice aan voortaan door het leven te gaan als Sam (formerly known as Sarah). Hij schijnt inmiddels gestart te zijn met hormonen. Ik bewonder iedereen die durft te worden wie hij is. Al weet ik niet of daar een keuze in is; er is veel moed voor nodig. Ik stel me voor hoe Sam nu dagelijks even zal zingen. En luisteren naar zijn stem. Misschien met angst en beven, misschien vol verwachting, misschien gewoon nerveus nieuwsgierig. Zijn stem gaat onder invloed van de hormonen veranderen. Zal de stem, die zich gaat openbaren, passen bij de man? De zanger Sam weet nog niet hoe de zanger Sam straks klinken zal.

Ik hoop stiekem dat iemand daar een documentaire over maakt. Hoe een stem van een zanger verandert in de stem van een andere zanger. En dat we mogen meekijken.