Omstebeurt

Tijdens een gesprek spelen gesprekspartners beurtelings de rol van zender en ontvanger. Beurtelings, als je wilt dat het gesprek een beetje soepel verloopt. Je kunt ook door elkaar lopen te zenden, maar wederzijds begrip kun je dan alvast op je buik schrijven.

Zenden en ontvangen worden nog wel eens gezien als spreken en luisteren. Daar vind ik te beperkt. Zenden kan namelijk ook zonder taal. Met opgetrokken wenkbrauwen, rollende ogen, iets te luidruchtig ademen. Ontvangen is ook kijken, ruiken, voelen, aandacht geven, tussen de regels door lezen.

Vanmorgen liet iemand een windje vliegen. Ik noem geen namen maar we weten natuurlijk allemaal wie het hier betreft. Communicatie op hoog niveau. Qua beurtname dan.

Zender: Prut. Onschuldige blik.

Ontvanger: Rollende ogen. Opgetrokken wenkbrauwen. Zucht.