Invaliden

De zwakkeren van de samenleving? Ik heb er een hartgrondige hekel aan! Nee, niet de personen, maar die uitdrukking: zwakkeren! Net als ‘invaliden’ (betekent letterlijk ‘ongeschikt’). Ik gruw ervan. Of ‘afgekeurd’. Patiënt? Huiveringwekkend als je niet ziek bent! Ik hoorde laatst dat iemand sprak over ‘mensen met een krasje’. Dat zijn de woorden die we gebruiken voor … mensen met een beperking? Pechvogels? Gehandicapten? Mensen met een uitdaging? Ik weet het ook niet! Er lijken nog onvoldoende respectvolle alternatieven! Hoog tijd om met een paar mooie synoniemen te komen. Want inclusie druk je ook uit in taal.

Laat me even denken. Even peinzen. Potje piekeren. Momentje mijmeren en nog een keer mijn hoofd breken. Ik kom er niet uit. Misschien ben ik op zoek naar iets wat er niet is. Als ik de groep  ‘gehandicapten’ (zelden zo’n diverse groep gezien!) vergelijk met de groep ‘allochtonen’ (minstens zo divers) dan zouden we ‘mensen met een migratieachtergrond functiediversiteit’ kunnen heten. Wat een flauwekul! Laten we het simpel houden en iedereen gewoon bij zijn naam noemen. Joke, Soraya, Tim, Mo, Destiny, Lotje, Ferdinand, Brian, Willem, Greet, Abdelhak, Freek, Bets, of Suri. Vaak zijn de verschillen tussen mensen met welke bijzonderheid dan ook, veel kleiner dan we denken.