Invloed

Hoeveel invloed heb je op de kwaliteit van een gesprek? Dat lijkt me moeilijk meetbaar. Toch is er volgens mij wel wat over te zeggen. Mocht je heel veel ruis toevoegen aan een gesprek dan is je invloed groot. Mocht je niet willen luisteren dan is je invloed groot. Mocht je beginnen met “Handen omhoog!!!” dan is je invloed ongetwijfeld ook groot. Zelfs als je helemaal stil bent kan je invloed enorm zijn. Misschien heb je ooit wel eens een echt goed gesprek gehad. In het maanlicht op een camping na een warme dag. Ik denk dat een kwalitatief goed gesprek een paar elementen bevat:

  • je voelt je begrepen;
  • je begrijpt de ander;
  • er is een vorm van wederzijds respect;
  • er is oprechte interesse in elkaars mening of gedachten.

Hoeveel invloed je dan hebt… is totaal onbelangrijk. Als iedereen een gesprek voor pak ‘m beet 50% gunstig beïnvloed… dan zit het wel snor.