BSN

Hersenletsel maakt meer kapot dan je lief is. Maar bij iedereen lijkt er wel iets anders verloren te gaan. Mo verliest de controle over een arm en been, Marlies is een deel van haar zicht kwijt en het vermogen om initiatief te nemen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan stuk. Wat vaak voorkomt is dat hersenletsel het leven in tweeën splijt. In een periode vóór en een periode erna. En soms is de persoon vóór het hersenletsel een ander dan de persoon erna.

Ik ben ook iemand anders geworden. Eigenlijk is alleen mijn BSN hetzelfde gebleven. Niet alleen mijn lichaam functioneert anders, mijn karakter is ook veranderd. Ik waai niet meer met alle winden mee. Ben eerlijker en minder tactisch geworden. Minder bang voor onnozele zaken, banger voor de wezenlijke. Korter door de bocht, minder makkelijk. Zelfs meningen en overtuigingen zijn radicaal omgedraaid. Ik vind mijzelf een ‘beter’ mens geworden. Meer mijzelf dan ik was. Maar dat is niet iedereen met me eens.