De schipper, de beeldhouwer en de muts

“Kijk eens, zelf gemaakt!” Een vriendin laat me een foto op haar telefoon zien. Ze staat er zelf op met een muts op haar hoofd. Een zelfgemaakte prachtige muts met een ingenieus ingebreid hert. Ze swipt door haar foto’s zodat ik de muts van alle kanten kan bekijken.

“Ik zoek alleen nog een beter model,” lacht ze. Ik staar naar buiten en denk aan de kop van een oude schipper vol groeven en lijnen. De muts zou prachtig uitkomen op zo’n getekend gezicht. Terwijl ik in gedachte al zoek naar een beeldhouwer die een mooi model zou kunnen maken zeg ik peinzend: “Je zou eigenlijk een mooie kop moeten hebben.”

Ze giert het uit. “En bedankt!”

Shit, ik heb haar niet meegenomen in mijn gedachten langs de schipper en de beeldhouwer. Zij denkt dat het over haar ‘kop’ gaat. Ik lach hard mee en verontschuldig me in 12 talen. Ze weet wie het zegt.